Dette er Teknikhajens guide til bedre WIFI.

 

Sådan virker dit WIFI

 

I denne guide til bedre WIFI vil jeg prøve at forklare hvorfor, at man kan opleve dårligt trådløst internet.

Wifi forbindelsen er efterhånden blevet lige så vigtig som strømforbindelsen, så derfor er det godt at vide lidt om hvordan det egentlig fungerer.
Din router sender ud på en frekvens på 2.4Ghz eller 5GHz, eller begge dele.
2.4Ghz rækker længere, men mindre hastighed.
5Ghz rækker kortere, men med større hastighed. Stort set alle trådløse enheder bruger 2.4Ghz frekvens. Nyere udstyr kan også bruge 5Ghz.

Signalet sendes ud på forskellige kanaler og ligger der mange apparater på samme kanal, fx i en boligblok kan dette give langsomt internet selvom du har fint signal fra din udbyder, også selvom du har fint trådløst signal. Dette kan afhjælpes ved at udsende på en anden kanal som ikke så mange andre sender på.

Et WIFI signal sendes ud i alle retninger og kan ikke sno sig ned af gange eller op ad trappen. Det bliver sendt igennem vægge, gulv og lofter.

Placeringen af routeren har stor betydning for dit WIFI signal. Den skal placeres så centralt som muligt. Det vil sige, at placeres den i et hjørne i kælderen vil være en rigtig dårlig løsning da den vil få rigtigt svært ved at række i hele huset. Hvis man har et hus med kælder og første sal bør man placere den centralt i stue etagen så den rækker bedst ud til hele huset.

Det er ofte ikke nok med bare en enkelt router til et større hus. Her anbefaler jeg at man evt. får installeret et access point på hver etage. Man trækker simpelthen et lan kabel fra routeren til sit nye access point. Så har man optimal internethastighed at udsende fra access pointet. En fejl mange begår, er at købe WIFI extendere. De fanger det trådløse signal og forstærker det videre. Dette gør at du får en længere rækkevidde på dit WIFI. Her skal man dog huske at har du placeret din extender således, at der ikke er ret godt signal vil den tage et dårligt signal og forstærke det. Altså sende et dårligt signal videre. Det vil ikke blive godt. De skal placeres hvor der er et godt signal fra routeren. Typisk kan de ikke placeres så langt væk fra routeren og da vil et access point være en bedre løsning.

Materialer i væggene har også stor betydning på dit WIFI signal. Beton, jern, isolering og alt muligt andet blokerer for signalet, dette skal man også have med i sine overvejelser når man får installeret sin router.

Nyere huse er så godt isoleret at det kan være svært at få sit WIFI til at række over det hele. Her vil et access point også hjælpe.

Vinkelhuse og vinkellejligheder har også den ulempe, at når routeren er placeret i den ene ende vil den have svært ved at række ned til den anden del af boligen, da signalet skal igennem mange vægge eller ydermure/vægge som er velisoleret. Her kan man flytte routeren til midten af huset eller opsætte et access point.

WIFI problemer kan nogle gange afhjælpes ved bare at sætte en router på, som kan udsende WIFI signalet kraftigere. Her skal man huske at konfigurere den korrekt, så der ikke vil opstå konflikt. Man kan få informationen om hvordan den skal konfigureres hos ens udbyder.

Hvis det første stik fra ens udbyder kommer ind et dårligt sted i boligen, har du muligheden for at få flyttet dette eller trække lan kabler rundt til andre steder i boligen for den optimale forbindelse.

Vil du streame film på f.eks. Netflix, eller spiller du online anbefaler jeg altid at bruge et lankabel for at sikre den stabile forbindelse.

 

Den optimale løsning ved dårligt WIFI signal

 

Man oplever ofte, i rigtig mange huse, store lejligheder, institutioner og virksomheder, at det trådløse internet er så dårligt at det visse steder er ubrugeligt. Eller at der er rum hvor der bare ikke er noget signal.

Løsningen er at få installeret access points. Det er et stykke udstyr, som udsender et trådløst signal som en router. De forlænger altså dit WIFI. De installeres med lankabler, så der er maksimal hastighed at udsende. At installere access points der understøtter PoE (power over ethernet) er at foretrække, da det så vil få strøm igennem lankablet og ikke behøver at tilsluttes strøm hvor det sættes op.

Ubiquiti laver nogle rigtig gode access points. De bliver placeret i loftet så de rækker bedst. De er hvide og runde og resultatet er ret pænt at se på og sikrer din bolig den gode WIFI forbindelse.

Teknikhajen installerer Ubiquiti’s gode access points som konfigureres med samme netværksnavn, så man kan bevæge sig rundt i huset, hvor flere access points er installeret og ikke bemærke at man skifter over på et andet access point. Hvis du f.eks. går fra stue etagen og op til første sal vil du ikke skulle logge på et nyt netværk. Man skifter automatisk over til det access point med det bedste signal og det sker helt automatisk. Derfor er denne løsning den bedste.

Jeg håber min guide til bedre WIFI har hjulpet dig på vej, til en bedre trådløs forbindelse.

Kontakt Teknikhajen hvis du skal bruge teknisk assistance, til at få fremragende trådløst internet signal i hele boligen, institutionen eller virksomheden.